Barbaroslar dizisi veya tam adıyla Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı dizisi dün itibariyle TRT’de yayınlandı. Reklamsız 2 buçuk saat süren dizi reklamlarla birlikte 4-5 saati bulabiliyor. Bir sinema filmi bile bu kadar uzun değilken, dizilerin Türkiye’de bu kadar uzun tutulması hiç normal değil. Bu konu hakkında ayrı bir konuşmak lazım ama bizim şimdiki mevzuumuz bu değil.
Dilerseniz öncelikle Barbaros Hayreddin Paşa’nın kim olduğuna kısaca değinelim. Asıl adı Hızır olup, Yakup ağa adında bir Osmanlı askerinin 4 oğlundan biridir. En büyük kardeşinin adı İshak olup ikinci çocuğun adı Oruç, üçüncü çocuk kendisi ve en küçükleri de İlyas’tır.
Doğum yeri şimdiki Yunanistan’da bulunan Midilli kasabasıdır. Deniz ticaretine veya o zamanki adıyla korsanlığa abisi Oruç ve kardeşi İlyas’tan sonra başlamıştır. Kardeşleriyle birlikte birçok gemi ve kaleyi fethettikten sonra Osmanlı Devletinin himayesine girip, Osmanlı’nın ilk Kaptan-ı Derya’sı yani kaptan paşası olmuştur.
Doğum tarihi olarak kaynaklar 1478 tarihini geçmektedir. Ölüm yılı ise resmi kaynaklarca 4 Temmuz 1546 olarak bilinmektedir. Kendisine Hayreddin adını Yavuz Sultan Selim, Osmanlı Devleti için yaptıklarından dolayı vermiştir.
Barbaros lakabı da kimi görüşe göre abisi Oruç Reis’e sakalının kızıla çalmasından dolayı Avrupalılar tarafından verilmiştir ve kendisi de bu adı abisinin ölümünden sonra kullanmaya devam etmiştir yönünde olup kimi tarihçilere göre de kendisinin de sakalının kızıla çalmasından dolayı Avrupalılar tarafından verilmiş olduğunu belirtmektedir.
Her neyse, her iki durumda da yabancılar tarafından “Hayreddin Barbarosa” olarak bilinmektedir. Türkçe de ise kendisini Barbaros Hayrettin Paşa olarak anıyoruz. Daha fazla Türkçe bilgi için şuraya, İngilizce bilgi için de buraya tıklayabilirsiniz. Biz konumuza dönecek olursak…
Dizinin ilk bölümünü izledim. Takdir edersiniz ki biyografi film yahut dizilerinde bir yaşantıyı olduğu gibi aktarmak mümkün değildir. Diziye konu olan kişinin hayatının bir bölümü genelde ele alınır ve çoğu yerde kurgu yapılır.
TRT’de yayınlanan Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı dizisi için de bu geçerlidir. Bunun farkındayım. Bir tarihçi olmadığımdan dolayı bu konu hakkında şimdilik görüşlerimi es geçerek, sizlerin de fikirlerine yer vermek istiyorum. Ben de ilerleyen bölümlerde Barbaroslar dizisi ile alakalı görüşlerimi yeniden yazacağım.