Green Card, Amerika Birleşik Devletleri tarafından her yıl, istisna olan birkaç ülke hariç dünya genelinde toplamda 55 bin kişiye Amerika’da yaşama ve çalışma hakkı tanıdığı çeşitlilik vizesinin en yaygın bilinen bir başka adıdır. Bu vize çeşidi tamamen kura yöntemiyle belirlenmekte, milyonlarca başvuru arasından sadece 55 bin şanslı kişi cüz’i masraflar yaparak ABD’de yaşamaya başlamaktadır.
Green Card, amerikan vatandaşlarının sahip olduğu bütün haklara sahip olmanıza olanak sağlıyor. Bütün haklar derken sadece 1 haktan muaf oluyorsunuz. Bu da amerikan vatandaşı olsanız bile başkan olma hakkıdır. Yani bunun dışında eğer green card kazanıp, gider Amerika’da 5 yıllık zamanı doldurursanız, vatandaşlığınızı alabilir ve seçimlere dahi katılarak oyunuzu kullanabilirsiniz.
Eğer yurt dışında yaşama, orada daha kolay ve hesaplı bir şekilde okul okumayı düşünüyorsanız yahut ülkenizde gerek siyasi gerek başka nedenlerden dolayı yaşama hakkınız elinizden alınıyorsa green card çeşitlilik vizesi, sizin için bulunmaz bir kaftandır. Tabii şansınızın da olması gerekiyor. Çünkü sizin gibi milyonlarca insan dünya genelinden green card kazanabilmek için başvuruda bulunuyor.
Green Card kazandıktan sonraki süreç
Eğer şansınıza bu çekilişi kazanırsanız, hemen gerekli evrakları hazırlamanız gerekiyor. Bunun için öncelikle DS260 formu doldurulmalıdır. Green card veya evlilik yoluyla green card alan kişilerin doldurması gereken bir formdur. Bütün bilgilerinizi girmeniz gerekiyor. Bu forma dilerseniz şuraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu form biraz uzunca bir form olup yaklaşık 2 saatinizi alabilir. Eğer DS-260 formunun örneğine bakmak isterseniz onu da şuraya bıraktım.
Bu formu doldurtuktan sonra size e-mail veya mail yoluyla bir bildirim gelmesi gerekiyor. Bunu aldıktan sonra sizden istenilen evrakları online veya posta yoluyla göndermeniz gerekecektir. Bu işlemi de yaptıktan sonra mülakat için randevu almanız gerekiyor. İstanbul veya Ankara’da bulunan ABD konsolosluklarından birine gitmeniz gerekecektir randevu günü. Tabii mülakattan önce yapmanız gereken bazı şeyler daha var. Mesela sağlık raporu almak gibi. Bütün bunları hazırlayıp, mülakata gidiniz.
Green Card ücreti mülakatta dolar mı yoksa TL mi?
Bu aşamaya kadar geldiyseniz yanınızda $331 götürmeniz gerekiyor. Bu tutarın 2021’de ne kadar olduğunu bilmiyorum. 2015 yılında bu şekildeydi ve adam başı 331 dolar ödemeniz gerekiyor. TL olarak ödeme almıyorlar. Mutlaka dolar götürün yanınızda. Eğer dolar yoksa, size en yakın bankayı tarif ediyorlar ve gidip orada yüksek fiyattan dolar satın almak zorunda kalıyorsunuz. Hazırlıklı gitmeniz sizin için iyi olacaktır.
Green card kazandıktan sonra ne kadar sürede gidilir?
Bu süreç biraz sizin elinizde olan bir şey. Siz elinizi ne kadar hızlı tutar, evraklarınızı ne kadar erken hazırlarsanız ABD’ye gidişiniz de o kadar erken olur. Genel olarak bugüne kadar işlem yapmış kişilerden aldığımız dönüşlere göre ABD’ye gitme süresi en az 6 aydır.
Bu sürenin bu kadar olmasındaki nedenlerden bazıları sağlık raporunun alınması, evrakların hazırlanması, DS-260 adındaki formu doldurduktan sonra size cevap gelmesi ve konsolosluk randevusunun alınarak, mülakata girilmesi filandır. Yani genel olarak bütün bunları eksiksiz yaptığınızda en az 6 ay sürmektedir.
Green card en çok kimlere çıkıyor?
Böyle bir kural yok. Yani green card şu kriterleri sağlayan kişilere çıkıyor diye bir kural veya sistem bulunmuyor. Tamamen çekilişle verildiği için 18 yaşından büyükseniz şansınız başvuru yapan milyonlarca kişi ile aynıdır.
Fakat! Eğer evliyseniz, eşinizle birlikte ayrı ayrı başvuru yaparak şansınızı bekar olan kişilere göre ikiye katlayabilirsiniz. Evli olan çiftlerde, eşlerden birine green card çıkması demek çekirdek ailenin birlikte ABD’ye gitmesi anlamına geliyor. Tabii çocuklarınızın 21 yaşından küçük olması gerekiyor.
Green card başvuru ücreti ne kadar?
Arkadaşlar böyle bir ücret yok. Green Card çekilişine katılmak tamamen ücretsiz ve kolay bir işlemdir. Yapmanız gereken şey şurada paylaştığım resmi ABD Dış İşleri Bakanlığı sitesine girmek ve adımları takip etmektir.
Eğer siz uğraşmak istemiyorum diyorsanız bu işi yapan green card danışmanlık firmaları bulunuyor. Bu elemanlarla iletişime geçerek 300-500 TL gibi bir fiyata danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Fiyatları bilemiyorum. Her şey pahalandığı için bu fiyatlar da artmış olabilir. Eskiden böyleydi.
Green Card Başvuru Numaramı Kaybettim
Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız panik yapmanıza gerek yok. 2021 yılında yaşıyoruz artık. Panik olmaya gerek yok. Az önce paylaşmış olduğum İnternet sitesine tıkladıktan sonra “Check Status” yazan butona tıklıyorsunuz. Buradan en üst kısımda bulunan “Confirmation Number” yazan yerin altında bulunan “Forgat Confirmation Number” yazan yere tıklıyoruz.
Bu noktadan sonra sizden adınızı, soyadınızı, doğum tarihinizi ve email adresinizi isteyecektir. Bu bilgileri green card başvurusu yaptığınız zaman girdiğiniz şekilde girerseniz, size confirmasyon numaranızı verecektir. Sonrasında birkaç adım öncesinde girmiş olduğunuz internet sitesine girerek bu confirmation number ile green card başvuru sonuçlarını kontrol edebilirsiniz.
Greencard başvurusu için pasaport gerekli mi?
Evet. Eskiden böyle bir şey yoktu. Bir önceki ABD Başkanı Donald Trump ile birlikte green card başvuru şartları bayağı zorlaştırıldı ve yeni kurallar getirildi. Adam ülkeye göçmen almamak için her türlü yolu deniyordu. Neyse. Green card başvurusu yapmak için pasaport gerekiyor. Güncel olması önemlidir. Süresi bitmiş pasaport sisteme kabul edilmemektedir.
Green card çıkma ihtimali yüzde kaç?
Arkadaşlar bu olasılık sonucu her yıl değişiyor. Her yıl başvuru yapan insan sayısına göre sizin kazanma şansınız da değişecektir. Fakat şunu belirtmem gerekiyor ABD Dış İşleri Bakanlığı her yıl green card başvurusu yapan kişi sayısını paylaşmadığından dolayı bugüne kadar mevcut olasılığı kimse bilmiyordu. O nedenle maalesef yüzde kaç olduğunu bilemiyoruz.

Green Card başvurusu için ne gerekli?
Arkadaşlar biraz uzun bir yazı olduğunun farkındayım ama amacım green card başvurusu ile alakalı merak edilen çoğu soruya cevap vermektir. O nedenle kusura bakmayın lütfen uzun içerikten dolayı. Green card başvurusu için Trump zamanında uç şeylerden bahsediliyordu fakat şimdi yine eski haline döndü diyebiliriz. Green card başvurusu için gerekli olan 2 temel şart bulunuyor.
- Çekilişe katıldığınız ülkenin ABD’nin yasaklamış olduğu ülkeler listesinde olmaması
- En az lise mezunu olmak veya son 5 yıllık zamanda en az 2 yıl belgeli bir şekilde çalışmış olmak.
Bu iki temel şartı sağlıyorsanız zengin-fakir, genç-yaşlı, uzun-kısa, kilolu-zayıf olmanızın bir anlamı yok. Yeter ki belirli bir eğitimi almış olun veya oraya gittiğiniz zaman ABD’ye yük olmamak için çalışabileceğiniz bir yeteneğinizin veya mesleğiniz olmuş olmasıdır. Tabii fotoğraf ve pasaport şartlarını da unutmamak gerekiyor. Ama yukarıdaki 2 şartı sağlamıyorsanız başvurup kazansanız bile sizi konsolosluktan geri çevireceklerdir.
Green Card başvurusu için ingilizce bilmek gerekiyor mu?
Tabii ki hayır. Böyle bir şart yok. Zaten herkes annesinin karnından ingilizce konuşarak doğmuyor. İngilizce bilen bilmeyen herkes başvurabilir. Kazandığınızda, konsoloslukta işlem yapacağınız zaman size ingilizce mi yoksa türkçe mi konuşmak istiyorsunuz diye size soruyorlar. Ama İngilizce konuşmak sizin için ABD’ye gittiğiniz zaman çok işinize yarayacaktır. Hem iş bulma hem de işlerinizi halletmek için ingilizce bilmeniz size büyük avantaj sağlayacaktır.
Amerika’ya giderken hesapta ne kadar para olmalı?
Arkadaşlar böyle bir şart yok aslında fakat konsolosluk çalışanları hesabınızda bir miktar paranın olmasını istiyor. Çünkü herkesin tanıdığı orada olmayabilir. İş bulana, green card ve sosyal sigorta numaranızı alana kadar kendi kendinize yetecek, kimseye sorun olmayacak kadar bir miktar paranın olması sizin için iyi olacaktır. Fakat illa ki şu kadar olacak diye bir şart yok. Siz hesabınızda $2000 veya $3000 gösterseniz de yeterli olur. Daha azıyla mülakatı geçenler de oldu. Bu tamamen ekstra bir şeydir.
Evli kişiler DS260 formunu nasıl doldurmalı?
Arkadaşlar evli olan arkadaşlar için zaten yönlendirmeyi İnternet sitesi yapıyor. Size öncelikle evli olup olmadığınızı soruyor. Eğer evliyseniz, aşamaları takip ettikçe, eşinizin de bilgilerini istediğini göreceksiniz. Farklı bir aşama takip etmenize gerek yok. Kendiniz için doldurduğunuz formları bir de eşiniz ve varsa çocuğunuz için de doldurmanız gerekiyor.
Green card, amerikaya gittikten kaç gün sonra gelir?
Diyelim ki ABD’ye geldiniz. Burada green cardınızın size ulaşması için USCIS’in İnternet sitesinde başvuru yapıyorsunuz. Bilgilerinizi, adres bilgilerinizi filan doğru girdikten sonra genelde 3 hafta içinde green card elinize ulaşmış oluyor. Tabii bazen bu 3 hafta 5 hafta da olabilir. Green Card’ınız geldikten sonra bir SSN denilen sosyal sigorta numarası çıkarmanız gerekiyor. Bunun için de Social Service Administration binasına gitmeniz gerekiyor.
Size green card geldiğinde, kartın içinde olduğu zarfı atmayın. Üzerinde sizin adresiniz yazılı olduğundan dolayı Social Security Number almak için lazım olacak. Bu numarayı da 2-3 hafta içinde gönderiyorlar. Genel olarak 1 buçuk ayda evrak sorununuz kalmıyor. Bu sürede kaçak bir şekilde türk veya arap yerlerinde çalışabilirsiniz. Az para veriyorlar ama boş durmaktan iyidir. Ya da benim param bana yeter derseniz, siz bilirsiniz.
Amerika’da sürücü ehliyeti nasıl alabilirim?
Eğer Türkiye’de ehliyetiniz varsa bu çok iyi. Çünkü direksiyon sınavına girmenize gerek kalmıyor. Eğer İngilizce bilmiyorsanız New Jersey, New York gibi Türk nüfusunun yoğun olduğu yerlerde tercüman ile yazılı sınava girmenize müsaade ediliyor. Yazılı sınavı geçerseniz direkt ehliyetinizi size veriyorlar ve bütün bu işlem 3 saat sürmüyor.
Green Card Başvuru Tarihleri 2021
Buraya kadar geldik de konu başlığındaki soruya cevap vermedik. Arkadaşlar green card başvuru tarihleri her yıl aynı dönemde yapılmakta olup, bu dönem Ekim-Kasım arasındaki 30 günü kapsıyor. Genelde 7 Ekim gibi başlayıp, 7 Kasım gibi bitiriyorlar. Bu süreye kadar başvurunuzu yapmış olmanız gerekiyor.
Green Card Başvuru Sonuçları ne zaman açıklanıyor?
Başvuru sonuçları da her sene Mayıs ayının ilk haftası dolmadan açıklanıyor. Bu tarih 5-7 Mayıs arasına denk gelmektedir. Bu süreden sonra 2 yıl boyunca çekiliş sonuçlarını kontrol edebilirsiniz.
Green Card Fotoğraf Özellikleri Nasıl Olmalı?
Belki de en çok karşılaşılan problemlerden biri de green card fotoğrafı ve olması gereken şeklidir. Birçok kişi pasaport fotoğrafı ile karıştırıyor fakat bu fotoğraf pasaport fotoğrafı değildir. Eğer green card başvurusu yapıyorsanız mutlaka dijital bir fotoğraf yüklemeniz gerekiyor. Fotoğrafın özellikleri ise şu şekilde olmalıdır:
- JPEG (.jpg) formatında
- 240 kb boyutunda veya daha düşük olmalı
- Mutlaka kare şeklinde olmak zorunda
- Tavisye edilen ölçü 600×600 veya 1200×1200’dür.
Eğer fotoğrafınızı tarayıcı yardımıyla taratıp kullanmak istiyorsanız. Yukarıdaki özelliklerden ölçü hariç hepsini karşılaması gerekiyor. Sadece ölçüsünün 2×2 inç veya 51×51 mm boyutunda olduğundan ve tarattığınız fotoğrafın kalitesinin milimetre başına 12 piksel olduğundan emin olunuz.
Green Card fotoğraf örnekleri
Dilerseniz şuraya tıklayarak fotoğraf örneklerini inceleyebilirsiniz. Kendi fotoğrafınızın uygun olup olmadığını kontrol etmek için de buraya tıklayarak ücretsiz fotoğraf uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu uygulama genelde İnternet Explorer veya Edge tarayıcısıyla daha iyi çalışmaktadır. Yukarıdaki resimde de göreceğiniz üzere bazı fotoğraflar kabul edilmiyor. Bu hususlara dikkat etmeniz gerekiyor.
Green Card başvurusu nasıl yapılır?
Bu konu aslında başka bir başlık altında açıklanması gereken bir konudur. Başvuru yapmak için resmi internet sitesi olan dvlottery.state.gov sitesine girmeniz gerekiyor. Bütün başvurular bu site üzerinden yapılıyor. Danışmanlık aldığınız kişi veya kurumlar da bu internet sitesi üzerinden sizin bilgilerinizi doldurarak başvuru yapıyorlar.
Bu siteye giriş yaptığınızda (şu anda yok fakat Ekim-Kasım ayları arasında aktif olacaktır) başvuru yapabileceğiniz bir buton aktif olacaktır. Oraya tıklayarak temel bilgilerinizi girdikten ve fotoğrafınızı da yükledikten sonra başvurunuzu yapmış olacaksınız. Eğer başarılı olursa başvurunuz size bir adet “Confirmation Number” verecektir.
Bu konfirmasyon numarasını saklamanız gerekiyor. İleride green card başvuru sonuçları kontrol ettiğinizde, işinize yarayacaktır. Unutursanız da problem değil, yine bulabilirsiniz fakat işinizi sağlama alıp saklamak en iyisidir.
Green Card mülakatına nerede gireceğim?
Türkiye’de Amerika Birleşik Devletlerine ait 1 adet Büyükelçilik, 2 adet konsolosluk bulunmaktadır. ABD Büyükelçiliği başkent Ankara’da olup, konsoloslukların biri İstanbul’da diğeri ise İncirlik üssünün bulunduğu Adana ilimizdedir. Green card işlemlerinizi yapabileceğiniz yerler Ankara ve İstanbul’dur. Adana’da bildiğim kadarıyla işlem kabul edilmiyor bu konuyla alakalı.
Green Card Sağlık Raporu nereden alınır?
Green Card mülakatınıza gitmeden önce sizden sağlık raporu getirmeniz istenecektir. Bu sağlık raporunda belli aşıların olmuş olması gerekiyor. Eğer yaptırmamışsanız aşıların ücretlerini ödeyerek, yaptırmanız gerekiyor. Ankara Doctorun diye bir yer vardı. Oradan yaptırmıştım ben. İnternet sitesi için şuraya tıklayabilirsiniz.
Doktorlar | İletişim bilgisi | Çalışma Saatleri |
Prof. Dr. Mehmet Ungan
Uzm. Dr. Handan Ungan |
Atatürk Bulvarı 237, Ankara, 4. Kat, No: 44 ve 45
Telefon: +90 850 532 84 72 |
Hafta içi: 09:00-19:00 Cumartesi: 9:00-13:00 Pazar: Kapalı |
Aşıların ücretleri $20 ile $220 arasında değiştmektedir. Bir de muayane olmanız gerekiyorsa $220 ücret ödemeniz gerekiyor. Ama genelde green card için sağlık raporu alacağınız için sizden olduğunuz aşıları soruyorlar ve ona göre birkaç tane aşı yapıyorlar. Yıllar önce ben 600 TL ödemiştim. Yani doların 1.8 TL olduğunu düşünürsek yaklaşık $330 ödemişim galiba. Tam hatırlamıyorum ne kadar olduğunu.
Green Card Hakkında Merak Edilen Konular!
Arkadaşlar! Temel olarak aklıma gelen sorulara cevap vermeye çalıştım. Sizlerin aşağıdaki yorum alanında paylaşacağı sorulara da cevap vermeye çalışacağım.
SALİH AKBAŞ / SOSYAL TÜRK